Okos város, második rész - Bécs

Korábban Amszterdamról írtunk, és mutattuk be az ott végbemenő „okosítás” pozitív hatásait. Most egy kicsit közelebbi a célállomás. Bécs! Nem meglepő, hiszen a város már most 14% megújuló energiát használ. Figyelemreméltó teljesítmény! És ez csak a jéghegy csúcsa.

Bécs, Ausztria fővárosa. Közel 2 millió lakosa van. A világ egyik legzöldebb városa, és ezt nem is akarja elveszíteni a távoli jövőben sem. A 2013-as Mercer tanulmány ötödszörre is Bécset tüntette ki a világ legélhetőbb városának címével. Az életminőség a legszigorúbban értékelt szempont, amikor a listát összeállítják. Nézik a fejlettséget és a technikai modernitást is, de ezek nem feltétlen jelentenek kiváló életminőséget egy-egy városban.

280 császári park és kert gazdagítja a városképet. A városkörnyéki pihenőhelyek, mint a Práter, a Bécsi Erdő és Lobau egyaránt sétákra, kirándulásokra, túrákra és kerékpártúrákra hívják az odalátogatókat. Bécs összesen több mint 2000 zöldterülettel rendelkezik, ami igen figyelemreméltó.

Emellett a főváros a technikai fejlődésben sincs nagyon lemaradva, mivel itt található Európa legnagyobb bioenergia-erőműve, ami 750 ezer háztartás fűtését biztosítja. Ezen felül, 2020-ig összesen 300 ezer m2 napemelet terveznek telepíteni.

A tömegközlekedés már talán nem is lehetne egyszerűbb. A lakosok több, mint 90%-nak van könnyen megközelíthető tömegközlekedési csomópontja, ami az autóhasználat csökkenésével jár. Nem lebecsülendő ez, mivel naponta 1,3 millió ember használja a tömegközlekedést, így a légszennyezettség is látványosan csökken.

A lakások és a házak otthonautomatikai felszereltsége is igen fejlett. Az energiafogyasztás leszorítása érdekében többen váltottak már otthonautomatikára és keltették életre otthonukat. A számtalan előnye mellett egy ilyen rendszerrel mindenki könnyen nyomon tudja követni a fogyasztás mértékét is akár, és világításszabályozás sem volt még egyszerűbb. Hogy ez miért éri meg? Olvassa el korábbi cikkünket!

Balázs


facebook  Megosztom Facebookon


Ezeket olvasta már?

Vissza

Kérdezze munkatársunkat!

Irodánk

Helpdesk