Az Index is kipróbálta a FIBARO-rendszert

Pár hete olvastuk az egyik technikai fórumon, hogy FIBARO-láz van az országban. Valóban látni egy pozitív tendenciát, hogy a sajtó egyre jobban érdeklődik az okosotthon iránt, annak minden jó oldalával és a benne lévő lehetőségekkel.

Jó mutatja a változást a Google egyes alkalmazásaihoz társítható mérőszámok növekedése, tehát kézzelfogható és számtanilag is alátámasztható jelek rajzolódnak az innováció égboltján.

Még a múlt hónapban történt, hogy az Index újságírója, Dzindisz Magdalena is kipróbálhatta a FIBARO okosotthon rendszert, aminek eredményeként született egy remek szakmai cikk. Most ebből az írásból adunk közre szemelvényeket a teljesség igénye nélkül.

AZ INDEX CIKK ITT OLVASHATÓ EL.

„…A Fibaro teljesen más utat követ, mint a GIRA. Egyrészt kevés szereléssel és szinte falvésés nélkül kiépíthető egy teljes rendszer. Másrészt webes alkalmazásában a felhasználó is tud teljes parancssorokat adni, ha ahhoz érez kedvet. A Fibaro egy lengyel cég, alig néhány éve alapították, de igen népszerű lett, a világ több országában jelen vannak…”

Fontos kiemelni, hogy a FIBARO okosotthon vezeték nélküli rendszere, bontás nélkül telepíthető a meglévő lakásokba, nem szükséges a meglévő infrastruktúrát bolygatni, nincs szükség fúrni, faragni.

A FIBARO terjeszkedést jól mutatja, hogy már nem csak Európában van jelen, hanem az óceánon túl is nyitja folyamatosan az irodákat.

„…A Z-Wave protokolt ismerik a Fibaro eszközök, ami azt jelenti, hogy elvileg tud olyan eszközökkel kommunikálni, amelyek ezt a protokollt használják. Gyakorlatilag a Fibarónak kell létrehozni egy működő megoldást, ha integrálni szeretnénk valamilyen eszközt, amelyet eddig nem támogatott a rendszer.”

A kifejezetten az otthoni automatizálásra kifejlesztett Z-Wave kommunikációs protokolt használja a FIBARO. A szabadalmaztatott vezeték nélküli kommunikációs szabvány egy olyan frekvenciát használ – 868,42 MHz (Európában) -, amely elkerüli a Wi-Fi-k által igénybe vett, zsúfolt területeket. A technológia nagy előnye, hogy a működést nem akadályoztatják falak, és az adott épületben, lakásban szinte minden elektromos eszköz vezérlése megoldható.

„…Beszerelés után nagyjából egy napig használtuk a megadott beállításokkal a rendszert, aztán elszabadult az őrület. Jó értelemben, mert azon kezdtem el gondolkodni, hogy mit lehetne még kihozni a megadott eszközökkel. Nem volt nehéz dolgom, mert a webes alkalmazással könnyen alkothatók ilyen parancssorok…a Fibaro előnye, hogy sokféle külső eszközzel lehet összekötni, például öntözőberendezések, fűtésrendszer, klíma. Majdnem mindent meg lehet oldani, néha barkácstechnikával, néha meglévő modulokkal. Folyamatosan bővül a Fibaro rendszeréhez illeszthető olyan termékek listája, amelyek virtuális kezelőfelülettel vannak ellátva.”

Kezdetben elég karcsú volt azoknak az eszközöknek a száma, amelyek illeszthetők voltak a FIBARO-hoz, de napjainkban már széles paletta áll rendelkezésre a felhasználók számára. Ezek mind IP hálózatra köthető eszközök: Denon, LG, Logitech, Sony stb.

Alapvetően a cikk szerzője egy szakmailag alapos elemzést tárt fel olvasói előtt a FIBARO okosotthon rendszerről. Maga is élvezettel ír arról, hogy az első nap után már maga programozta a központi vezérlő egységet, maga állította be azokat a parancssorokat, amelyeket a webes alkalmazás segítségével alakított ki.

Végszóként bátran kijelenhetjük, hogy a FIBARO okosotthon vezeték nélküli rendszer, ismét kiállta a próbát, és azt a tévhitet, hiedelmet is sikerült megcáfolni, hogy ez a rendszer egy anyagilag jelentős beruházás hozadéka. A tesztelés során beépített FIBARO-rendszer értéke 200.000 – 300.000 forint között volt, ami egy jobb fajta új okostelefon árával egyezik meg jelenleg.

AZ INDEX CIKK ITT OLVASHATÓ EL. facebook  Megosztom Facebookon


Ezeket olvasta már?

Vissza

Kérdezze munkatársunkat!

Irodánk

Helpdesk