A dolgok internete - V.

Ha esetleg nem olvasta az előző részeket, akkor kattintson (I. rész, II. rész, III. rész, IV. rész) és kezdje azokkal.

A felhasználási területek napról napra változnak, bővülnek. Mivel ennyire megbízható, kiszámítható, és könnyen kezelhetővé teszi a "Dolgok Internete" az okos eszközöket, elkerülhetetlen volt, hogy az orvostudomány is felfedezze azt magának.

Részletes, és sikeres tanulmányok szólnak olyan felhasználási területről is, amikor a beteg agyának egy részét a "Dolgok Internete" segítségével összekapcsolják a művégtagjával, és azt irányítani tudja.

Olyan tanulmányok, fejlesztések is vannak már, amivel nanobotokat akarnak a DNS szerkezetbe juttatni úgy, hogy a hibás részeket javítani tudják a nanobotok. A nemzőképességet is javítani lehet olyan apró robotokkal, amik a hívimvarsejtet segítik a megfelelő helyre, és ott átadják a természetnek az irányítást. Ezen felül információkat kap az orvos a beteg állapotáról is. Mindenzt élőben, a "Dolgok Internete" segítségével.

Ha ezek a fejlesztések kicsit sci-fi filmbe illőek még, nem kell sokat várni, hogy arra a napra ébredjünk, amikor mindez, vagy akár ennél sokkal többet is ki tudjunk hozni a minket már drasztikusan körülvevő információ technilógiából.

A végső cél az a fejlesztésekkel kapcolatban minden területen, hogy emberi beavatkozás nélkül a gépek minél több információt gyűjtsenek, és azokat használják. Így nagy eséllyel tudna egy gép figyelmeztetni akkor is, ha javításra van szüksége, cserélni kell valamit benne, vagy épp hogyan lehet költség-, és üzemhatékonyabb.

Ha jól belegondolunk, akkor nincs határa annak, hogy hova fejlődhet a "Dolgok Internete". Ez túl szép, hogy igaz legyen, hiszen itt is felmerül a kérdés, hogy az összegyűjtött információ kinek legyen a birtokában, milyen személyiségi jogokat sérthet azok felhasználása, és természetesen biztonsági kérdések is felmerülnek a fejlesztésekkel kapcsolatosan.

Abban egyetérhetünk, hogy a nagyon sok pozitív hatás mellett hamar el kellene dönteni, hogy milyen limitet szabjunk az információáradatnak, nehogy túl késő legyen.

Balázs


facebook  Megosztom Facebookon


Ezeket olvasta már?

Vissza

Kérdezze munkatársunkat!

Irodánk

Helpdesk